600x328_privacy

Big Brother is watching you

Diverse landelijke en internationale media doken er op: de inbraak in het PlayStation Network van Sony. Niet onterecht. Hackers hadden twee dagen toegang tot de persoonlijke gegevens van bijna tachtig miljoen gamers. Een indrukwekkend aantal. Schokkend maar niet nieuw want diefstal van creditcardgevens bijvoorbeeld is al jaren een reëel probleem.

Het verbaast mij dan ook dat er bij digitaal verkeer nog steeds relatief weinig aandacht is voor bescherming van persoonlijke gegevens. Surfers bijvoorbeeld, laten een digitaal spoor na dat in detail weergeeft waar je bent en wat je voorkeuren zijn. Cookies en trojan horses worden steeds intelligenter. Ja, er zijn wel maatregelen te nemen maar veel gebruikers willen gewoon ‘dat het werkt’ en zijn zich niet bewust van de risico’s als het gaat om hun privacy. Jammer.

Geen geheimen

Wat te denken van TomTom dat tot heel recent rijgedrag verkocht aan de politie. Ook werd pas bekend dat iPhones en Android-smartphones bijhouden op welke locaties je komt. En dan dit; KPN gebruikt al negen maanden de techniek Deep Packet Inspection (DPI). Daarmee is de inhoud van je berichten dus ook leesbaar. Zomaar wat voorbeelden. Is alles te zien, horen, lezen?

Elektronisch patiëntendossier

Overheden en organisaties richten zich bij IT-projecten tot dusver met name op ‘wat je er mee kunt’ en niet op hoe data beveiligd is maar dat lijkt te veranderen. Een bekend voorbeeld als het gaat om de risico’s van centrale data-opslag is het elektronisch patiëntendossier (EPD). De Eerste Kamer haalde een streep door dit plan, onder meer vanwege twijfels over hoe de beveiliging van persoonlijke gegevens gewaarborgd is.

Vingerafdrukken

Een ander voorbeeld is het opslaan van biometrische gegevens (vingerafdrukken). Meerdere kabinetten waren voor een centrale opslag van die data. Vrij recent plaatste een aantal deskundigen kanttekeningen bij de betrouwbaarheid van de afdrukken en wijze van opslag van gegevens. Vervolgens besloot minister Donner om de centrale opslag van vingerafdrukken uit te stellen. Het zou de privacy kunnen aantasten, bovendien rijzen er steeds meer vragen over de techniek.

Privacyrichtlijn

Ook op Europees niveau lijkt er wat meer awareness te groeien. Een nieuwe Europese privacyrichtlijn is in de maak waarin meer aandacht is voor het geven van duidelijke informatie. En dat is nodig, gezien de argeloosheid waarmee veel mensen invoegen op de digitale snelweg en hun persoonlijke gegevens soms al met een simpele muisklik aanbieden aan allerlei partijen.

Tips

Je kunt ook als consument en burger veel doen om bewuster om te gaan met je persoonlijke data. Een paar tips:

  • Klik niet zonder meer op ‘akkoord’ bij installeren van applicaties of het aanmaken van profielen maar lees de gebruiksvoorwaarden
  • Let bij het afnemen van een dienst ook op hoe de organisatie omgaat met vergaarde gegevens, bijvoorbeeld hoe lang data bewaard wordt
  • Vul niet zomaar je gegevens in op een website, is de gevraagde informatie wel noodzakelijk en waarom?
  • Gebruik complexe wachtwoorden en zet nooit al je inloggegevens bij elkaar in 1 bestand
  • Verwijder regelmatig ongewenste cookies
  • Kijk kritisch naar veiligheidsinstellingen in je browser en router
  • Zorg voor een goede virusscanner en firewall
  • Eventueel: gebruik versleuteling voor het versturen van mail
  • Versleutel je persoonlijke map

Gerelateerde links (overheidsinformatie):

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *