600x328_writer

6 praktische schrijftips voor het web

De laatste tijd zie ik veel nieuwe of vernieuwde websites. Websites met veel bling-bling zoals fancy carrousels of andere bewegende elementen. Erg mooi, dat zeker. Maar jammer dat er lang niet altijd aandacht is voor de kern van de zaak: goede teksten.

Een goed geschreven tekst zorgt ervoor dat de lezer geïnteresseerd blijft, tot koop overgaat en geeft een goede positie in de zoekresultaten van Google. Neem dus de tijd om na te denken over wat je wilt communiceren, voor wie en welke tone of voice je gaat hanteren.

Een paar praktische tips voor als je de antwoorden hebt op bovengenoemde punten:

Opsommingstekens

Maak gebruik van opsommingstekens waar dat kan. Het helpt de lezer bij het scannen van de pagina naar relevante informatie. Lezen van een scherm gaat anders dan van papier: veel fragmentarischer en minder van boven naar beneden.

Korte alinea’s

Hanteer tussen de 5 en 10 regels per alinea.  De witruimte tussen alinea’s zorgt voor een rustige bladspiegel en nodigt meer uit tot lezen dan één groot blok tekst.

Koppen

Een goede kop triggert de verbeelding, nodigt de lezer uit om verder te lezen een geeft aan wat hij/zij kan verwachten. Verder geeft een juist gebruik van koppen overzicht en rust. Onderzoek toont aan dat door het gebruik van kopjes informatie beter onthouden wordt.

Korte zinnen

Vermijd samengestelde zinnen.  Schrijf actief en ‘to the point’. Bekijk na het schrijven van de eerste opzet op zinsniveau of er nog wat te schrappen is tot alleen overblijft wat er echt toe doet.

Vermijd vakjargon

Naast gebruik van korte zinnen is het ook aan te raden om moeilijke woorden (jargon) te vermijden. Een voorbeeld: sommige beleidsmedewerkers menen ten onrechte dat hoe ingewikkelder een tekst is, hoe meer waardering, respect en/of draagvlak ze genereren. Een grote misvatting. De echte uitdaging zit hem juist in het toegankelijk maken van complexe materie. Dat is wat telt in een tijd waarin mensen veel ballen tegelijk in de lucht moeten houden.

Zoekwoorden

De tekst dient de juiste zoekwoorden te bevatten. Zoekwoorden waar bezoekers op zoeken en waar je op gevonden wilt worden. Hoe hoger de score in Google, hoe meer websitebezoek.