Usability: maak je site voor je bezoekers

Hoe gebruiksvriendelijk je site is, bepaalt niet alleen hoeveel bezoekers je krijgt maar ook of ze blijven en terug willen komen. In internetjargon hebben we het dan over usability.

Daarbij horen vragen als: hoe ervaren bezoekers het navigeren op je website? Wat vinden ze van de contactmogelijkheden? Usability gaat naast presentatie ook over conversie want een prettige gebruikservaring geeft vertrouwen.

Dat laatste wordt steeds belangrijker in een markt waar er kritischer naar budgetten gekeken wordt. Hoe pak je het aan?

Vanuit de bezoeker

Als het gaat om een optimale gebruikservaring is het het belangrijkste uitgangspunt om vanuit de bezoeker te denken en niet alleen vanuit technische mogelijkheden of wat het management wil. Daar is moed voor nodig maar vooral ook dus de juiste focus. Succesvolle sites als Bol.com en Wehkamp.nl stellen de bezoeker centraal. Ik heb meermalen gezien dat een website gemaakt werd, zonder grondig onderzoek vooraf naar wat de doelgroep nodig heeft en verwacht. Het resultaat is dan vaak een hoop toeters en bellen, dramatische bezoekcijfers en een lage waardering. Ga dus op zoek naar wat hoe je doelgroep denkt, voelt, verwacht, et cetera.

Meten is weten

Er zijn diverse manieren om de gebruikservaring van je doelgroep te onderzoeken, via eye-tracking bijvoorbeeld. Dit is het opnemen van de oogbeweging via een camera. Veelal wordt dit uitgevoerd met een zogenaamde eyetrackmonitor waarin een camera is gemonteerd die de oogbeweging opneemt, terwijl de testers door je website navigeren. Een ander manier is om te werken met een vragenlijst en een aantal opdrachten voor een geselecteerde relevante groep testpersonen.

Last but not least een paar praktische generieke usabilitytips:

  • Gebruik bij voorkeur een kruimelpad. Een voorbeeld hiervan is: Home > Tuin & klussen > Tuinhuis & opbergen.
  • Keep it simple: wees terughoudend met flash animaties, shockwave toepassingen, geavanceerde javascripts en dergelijke.
  • Test continue de laadsnelheid, niet alleen in de ontwikkelfase van een website maar ook daarna. Maak eventueel aanpassingen om de snelheid te verbeteren.
  • Zorg ervoor dat hyperlinks duidelijk herkenbaar zijn.
  • Zorg ervoor dat bezoekers op iedere pagina terug kunnen navigeren naar de home, bij voorkeur via een mogelijkheid linksboven.
  • Zorg naast een intuïtieve navigatie ook voor een goede zoekmogelijkheid op je website.
  • Zorg dat elke pagina basisinfo over de organisatie geeft. Veel bezoekers komen via Google terecht op een willekeurige pagina.