6 praktische conversietips

Bij conversie word er vaak eerst gedacht aan sea: betaalde vindbaarheid. Dat is zeker zinvol, maar een beter startpunt is de kwaliteit van je content.

Dat hoeft niet eens altijd geld te kosten. Maar waar let je op? Een paar tips:

Kijkgedrag

Let er op dat de belangrijkste content het natuurlijke kijkpatroon van je bezoekers volgt, dus niet teveel versnipperd is. Het oog verkent de webpagina het liefst in een lineaire beweging. Eventueel kun je via eye-tracking onderzoek laten doen naar hoe bezoekers kijken.

Kleurgebruik

Zorg ervoor dat de kleuren harmoniëren en passen in het corporate huisstijlbeleid. Herkenbaarheid en uniformiteit dragen bij aan een positieve merkwaardering en zorgen dus ook voor meer conversie.

Less is more

Heeft iedere webpagina op je website een hoofddoel? De aandacht van webbezoekers is vluchtig. Bij meerdere doelen ontstaat er al snel ongeduld of verwarring. Maak het je bezoekers zo makkelijk mogelijk. Valkuil bij schrappen: let op dat je niet in clichés vervalt en alle franje wegpoetst.

Beweging

Wees terughoudend met het gebruik van bewegende elementen als banners en/of video’s. Ik zie soms prachtige headers die de kerninformatie van de website naar een minder prominente positie ‘duwen’. Vraag jezelf kritisch af wat de meerwaarde is van dergelijke multimedia. Wanneer je dat niet kunt onderbouwen, leiden deze elementen meestal alleen maar af.

Structuur

Niets is frustrerender dan dat je ‘verdwaalt’ op een website. Ken je dat? Je bent je overzicht kwijt en gaat via de back-knop in je browser met een paar snelle muiskliks geërgerd terug naar Google voor een andere zoekopdracht of de site van de concurrent die je wel goed bedient..
Blijf dus altijd kritisch kijken naar je navigatiestructuur en labels.

Tone of voice

Hier gaat het om herkenbaarheid. Simpel gezegd: past je woordkeus bij je identiteit? Als het hier wringt of je hanteert verschillende stijlen, ervaren bezoekers je als minder betrouwbaar. Kortom: zorg voor een heldere en herkenbare stijl.